Het collectief

Wat doe jij met je tijd?

Ilja Visee, man van Ellen Belis en vader van 3 schatten van kinderen, Lore, Jelisa en Daan. Drie opgroeiende kinderen in huis is altijd leven in de brouwerij. Van school, naar ballet; van de kerk naar de scouts; snel eten om op tijd bij het koor te zijn; van de zwemles naar verjaardagsfeestjes,…
Als ouders is het soms kunst- en vliegwerk om de dagen rond te krijgen.
Daarnaast bouw ik de mannenbeweging de 4de musketier mee uit in België, geef ik vormingen in kerken, coach jongeren in de verschillende levensfasen en ben ik actief in onze eigen kerk.
Soms voel ik me net als een acrobaat in het circus die zijn uiterste best doet om alle bordjes hoog te houden.

Ik wil jullie meenemen in een principe dat ik jaren geleden heb geleerd en dat ik nog dagelijks
probeer toe te passen in het drukke leven van een jong gezin.
De tijdsmatrix van S. Covey (uit 'De 7 eigenschappen van effectief leiderschap'), een persoonlijk
management principe dat me helpt om mijn aandacht en mijn tijd op een goede manier in te delen.

Covey deelt je tijdsinvesteringen op in vier kwadranten, verdeeld over twee assen. Wat is belangrijk? Wat dan weer niet? Wat is dringend en wat kan nog even wachten? Als jij de oefening maakt en je bekijkt je weekplanning dan kan je jouw bezigheden onderverdelen in de verschillende kwadranten.
Dit kan je omzetten naar een bepaald percentage, wat dan een mooi overzicht geeft van waar jij je meeste tijd in investeert.
Dan heb je bijvoorbeeld 40u werk of school per week en 60u ontspanning/privé per week. De rest van de uren lig je te slapen.

Hoe ziet je werk/school tijdsverdeling er uit? Hoe ziet je privé tijdsverdeling er uit?
Elk kwadrant heeft zijn eigenschappen en vertaalt zich ook in resultaten.
Als je hoog scoort in kwadrant 1, dan zal dit vroeg of laat resulteren in stress, overspannenheid, en het blussen van brandjes. Je bent continue bezig met een korte termijn visie en je richt je leven ook zo in. Mensen die te lang en te veel in kwadrant 1 blijven hangen, schieten vroeg of laat door naar kwadrant 4. Als de druk te lang te hoog is geweest, dan knapt de veer. Je vindt dat je nu ook recht hebt op tijd voor jezelf en voor je het weet lig je een hele dag te bingewatchen met een grote zak chips en een twee liter fles cola. De wereld kan je gestolen worden, dit heb jij nu echt verdient.

Wie weet ben je iemand die vooral in kwadrant 3 actief is, steeds in de weer voor anderen ten koste van je eigen tijd. De resultaten hiervan zijn ook gericht op de korte termijn. Je raakt maar niet toe aan je werk. De reputatie van een kameleon, in een slachtofferrol kruipen, oppervlakkige relaties omdat je agenda continue door anderen bepaald wordt. Kortom, het lukt je maar niet om nee te zeggen tegen de anderen, wat maakt dat het steeds ten koste van jezelf gaat.

Het uiteindelijke doel is om zoveel mogelijk van je tijd te investeren in kwadrant 2. Dat is het kwadrant waar je het effectiefste bent, waar je tot visie en tot ontplooiing komt. Daar ervaar je een gezond evenwicht, waarbij je de controle behoudt en intentioneel met je relaties omgaat. Hier bouw je aan een goede balans in je leven waarbij je leert om op de langere termijn te plannen, te investeren in diepgaande vriendschappen en je voldoening krijgt uit hetgeen je doet, zowel in werk/school als in je privéleven.
Probeer voor jezelf de oefening eens te maken. Kijk zelf in welk kwadrant jij het actiefst bent en ik daag je uit om te gaan streven naar kwadrant 2. Waar je activiteiten niet dringend zijn, maar wel heel erg belangrijk.

Wil je meer horen over dit onderwerp? Klik hier voor meer info over de vorming 'Coachend Leiderschap' van Ilja Visee!

auteur

Ilja


Deel artikel