Het collectief

De dropping

De dropping

Vrijdag 4 januari, aan de rand van Mechelen. Een groep jongeren vormt zich. Sommigen met de trein, anderen met de auto of zelfs met de motto. Ieder stevig gepakt en gezakt: slaapzak, matje, zaklamp, geodriehoek, stapschoenen en veel fluohesjes. Het is koud. Knuffels worden uitgedeeld, kampvrienden herenigen zich, vriendschappen zijn weer samen. Het is een prestatie op zich dat de jongeren zich op de juiste locatie bevinden: de premissions werden correct opgelost (met de soms nodige tips)! Een voor een beginnen de groepjes aan hun trip, geen idee wat hun te wachten zal staan en of ze de uitvalsbasis voor het ochtendgloren kunnen bereiken. ‘Een haalbare kaart’, had de leiding gezegd. Maar wat is haalbaar?

3 groepjes zoeken in de duisternis naar de slaapplaats, hun land van melk en honing. Er werd gelachen, raadsels werden ontcijferd, smsjes werden verstuurd om hulp te vragen, en vermoeide voetjes zagen af. Ongeveer 25 kilometer later, of meer als je de weg kwijt was, komt de laatste groep toe. Het is 1:30. Wie dachten dat al die tieners flink meteen hun slaapzak in kropen, heeft het mis. Frietjes en ijsjes lokken de aandacht, merci kookploeg!,  en er wordt nog bijgepraat. Vermoeide hoofden besluiten uiteindelijk toch te gaan slapen. Het is al snel muisstil in de slaapzaal.

Veel te vroeg werden de gordijnen weer opengetrokken. Veel te vroeg bereikte de prille ochtendzon de ogen van slaapdronken tieners. Veel te vroeg gingen ze, gepakt met eten voor de hele dag, weer op pad. Vastberaden om de eerste plaats binnen te halen. De busjes reden weer rond, sommigen iets voller dan de dag ervoor: gewonde-tieners-ploeg paraat! In een razendspannende finale was het uiteindelijk team Rien dat aan het langste eind trok. De rest legde zich neer bij een 2de en 3de plaats: voor iedereen een podiumplaats!

Bij het afscheid: veel knuffels, ‘Ik zie je snel weer’ en contente ouders. Ik ben ervan overtuigd dat ik niet enige was die in de file nog volop aan het nagenieten was. Geslaagde editie, da’s zeker! Gods bescherming onderweg, da’s zeker! Vriendschappen versterkt, da’s zeker!

auteur

Leonie


Deel artikel